Съвети и препоръки при избора на школа за Вашето чуждоезиково обучение.

Изучавали ли сте чужд език преди? Или тепърва сте решили да запишете чуждоезиков курс? Който и от двата варианта да е валиден за Вас, то предварително трябва да определите какви точно са целите Ви и как смятате да ги постигнете. Ако сте абсолютни новобранци в сферата и никога досега не сте записвали езиково обучение, то най-добрия вариант е предварително да разпитате приближените Ви хора - приятели, познати, членове на семейството и всички други, които са изучавали чужди езици. Разбира се, разпитвайки много хора е напълно нормално да чуете безброй различни препоръики, които ще бъдат най-разнообразни, а в някои случаи и противоречиви. Важно е да се доверите на едно от тях, което смятате, че най-много се доближава до нуждите Ви или в краен случай да вземете нещо средно от всичките мнения.
След като се събрали всички мнения, които са Ви били необходими е съвсем логично да предприемете следващата и една от най-важните стъпки - да намерите коя е най-добрата оферта за чуждоезиково обучение. Преди да започнете да търсите безцелно и да звъните наляво-надясно, то определете от какво точно имате нужда и изяснете какво желаете. Вижте някои опции за това, какво обучение да изберете:
 • в група или индивидуални занятия;
 • на Ваш терен или в обект на школата;
 • ако изберете да се обучавате в школата проучете дали мястото е близко и удобно за Вас;
 • проверете кога се провеждат курсове, удобно и гъвкавко ли е времето на занятията;
 • уточнете дали цената е адекватна за пазара и атрактивна в настоящите условия;
 • запознайте се със системата на обучение и вижте дали е съвременна и все още ефективна и приложима;
 • проучете добре преподавателя и вижте какви са квалификациите му;
 • проучете какъв опит има преподаватели;
 • вижте какви гаранции Ви дават;
 • научете повече за отстъпките, които Ви правят;
 • когато се обадите, вижте до колко хората са отзивчиви на обаждането Ви;
 • проучете и всякакви други съображения, които имате.
Групово обучение:
 • на повечето места цена е по-ниска и атрактивна;
 • съществува огромен избор на школи;
 • в голяма част от случаите програмата е стройна;
 • предлага динамично и интерактивно обучение в екипи и групи;
 • издава се сертификат за завършен курс.
 • часовете и дните на провеждане са фиксирани;
 • състава и големината на групата са непредвидими;
 • предвид групата, темпото може да не Ви пасне като е прекалено бързо или бавно за Вас;
 • в някои случаи се наблюдава посредственост при преподаването;
 • няма възможност за избор на преподавател.
Нашата препоръка - Запознайте се предварително с всички неясни около обучението неща - времето на провеждане на занятията, големината и състава на групата, нивото, до което тя е достигнала, научете и повече за преподавателя - какво му е нивото и с какъв опит разполага.
Индивидуално обучение:
 • занятията се провеждата във време съобразено и удобно за Вас;
 • при обучението се използва индивидуална програма;
 • времето се ополозтворява максимално ефективно;
 • по време на обучението се спазва Вашето темпо;
 • предвижда се гъвкавост и огромна ефективност.
 • Цената за индивидуално обучение е по-висока на база час в сравнение с тази при груповото обучение.
Нашата препоръка - при индивидуалното обучение е най-важен преподавателят. Подберете го внимателно, за да останете максимално удовлетворени.
На Ваш терен или в обект на школата?
Болшинството от хората смятат, че ако занятията се провеждат на техен терен (в дома, в офиса и т.н.), то това ще им спести време, както и ще им бъде по-удобно и комфортно. Въпреки че звучи доста логично, многогодишния ни опит показва, че това не е никак добра идея. Ето и някои от причините, поради които това е така:
 • на Ваш терен (в комфортната за Вас зона) има прекалено много фактори, които ще Ви разсейват и ще намалят ефективността на обучението;
 • често курсистите не разполагат с всички необходими материали и пособия на мястото;
 • ако преподавателя идва на място, цената ще е по-висока заради времето и цената на транспорта;
 • ако цената не бъде по-висока, то определено този човек не цени своето време;
 • а ако някой човек не цени времето си, то запитайте се защо това е така;
 • ако времето на някого е по-малко ценно от Вашето собствено, то доколко според Вас този човек би могъл да Ви бъде полезен?
Мястото на провеждане:
В повечето случаи курсистите избират школи намиращи се близо до мястото, където живеят или работят. Това е правилно решение от гледна точка на времето за превод и цената на транспорта.
И все пак, имайте си едно наум. Каква според Вас е вероятността точния за Вас преподавател да Ви е съсед?
Времето на провеждане:
Един от най-важните, ако не и най-важният от всички критерии, по които би трябвало да изберете да се обучавате е именно времето на провеждане на курсовете. Имайте предвид, че ако работното Ви време не е фиксирано, а разпокъсано или имате плаващи задължения, то най-вероятно няма да имате възможността да посещавате езиков курс. В такъв случай, логичният избор би бил да предпочетете частен преподавател и индивидуални занятия, тъй като те ще бъдат съобразени с Вашето време и ангажименти.
Цената на курса:
Цената, разбира се един от важните фактори при избор на чуждоезиков курс. Нормално е и основателно много хора търсят възможно най-ниската цена за провеждане на курс. Ако сте притиснати финансово, то определено е по-добре да предпочетете обучението в група пред индивидуалното. Все пак, не забрявайте, че при обучение в група, всеки курсист може да оползотвори максимално 20% от времето или дори по-малко ако групата е прекалено голяма. Знайте, че никой добър и квалифициран преподавател няма да започне да работи за 5лв на час.
Ако сте по-стабилни финансово, то проучете внимателно преподавателя с когото си имате работа. След като прецените, че е подходящ за Вас, то осъществете първия контакт по телефона и го попитайте някои по-общи въпроси. След поискайте и среща на живо. Ако стигнете до среща, то си набележете предварително въпросите и се старайте да задавате много и смислени такива. Така ще можете да си изградите по-добро мнение за това дали човека срещу Вас е действително специалист и си разбира от работата. Ако преподавателя е добър, той определено ще си заслужава парите, които му плащате.
Системата на обучение:
"Система" е широкообхватно понятие, което се отнася както до серията учебни пособия като тетрадки, дискове и учебници на някое издателство, така и за самата методика на преподаване.
Повечето от съвременните системи са достатъчно добри и ефикасни за усвояването на нов език. Някои от тях са по-полуярни и предпочитани от други, но знайте, че лоши няма. Колкото и добри обаче да са системите и преподавателя, то няма кой да учи вместо Вас. Вие трябва да положите достатъчно усилия, за да усвоите езика. По-важно от избора на конкретната система е точно да определите нивото си, което желаете да изучавате. Бъдете изключително внимателни и бдителни към школи и учители, които на всяка цена държат да Ви обучават по собствена система, която определят като по-добра от останалите. Всяка система може да Ви помогне за изучаването на езика, но никоя няма да направи това бързо и без положен труд от Ваша страна.
Квалификацията на преподавателя:
Това е може би един от най-важните критерии при избор на това при кого да се обучавате. Преподавателя трябва да владее езика достатъчно добре, както и да го е практикувал достатъчно в реални ситуации, а не само на теория в класните стаи. Знайте, че дипломата с висока оценка, сама по себе си не е неоспоримо доказателство за висока квалификация.
Преподавателя трябва да поддържа високо ниво и непрекъснато да се самообразова и да бъде в крак с новите тенденции в езика.
Опитът на преподавателя:
Опита на преподавателя е важен, тъй като само с достатъчно преподавани часове зад гърба си, той може да усвои способността да преподава материала по достатъчно достъпен за усвояване начин.
Имайте предвид обаче, че не може да съдите само по опита. Има някои млади учители, които нямат почти никакъв опит, но пък те имат вроден талант за преподаване и владеят самия език на отлично ниво.
Имайте предвид, че по-възрастните и опитни преподаватели, които имат по-голям опит (в повечето случаи) често са затънали в различни задължения и това не винаги им позволява да отговарят рационално на нуждите на своите курсисти.
Важно е да разберете какъв опит има преподавателя, но за целта възможно най-грешния подход би бил да го попитате директно кога е завършил или на колко е години. Възрастта не винаги изразява опита на човек в професията му. Правилния подход би бил, да попитате човека от кога преподава, както и в коя школа е работил преди, с какви хора се е занимавал досега. Разберете, че преподавателката с 40-годишен опит, която в докато преподава вкъщи, в същия момент чисти и готви, едва ли е най-добрия преподавател за Вас.
Гаранциите, които Ви дават:
Знайте, че всеки един човек е отделна личност и е уникален сам по себе си. Точно поради тази причина, няма универсален подход, който да работи еднакво добре при всеки обучаващ се. По тази логика и никоя система или преподавател не показва еднакво добър успех при обучаването на отделните хора и никога не може да бъде гарантиран стопроцентов успех при обучаващите се.
Цялостното изучаване на чужд език е един много дълъг и комплексен процес, който бива осъществен успешно само и единствено когато и преподавателя и обучаващия се подхождат еднакво отговорно към процеса по изучаването на езика.
Гаранция може да бъде дадена за отделни стоки, които получат дефект след определено време или когато са употребявани в разрес с инструкциите им. Каква компенсация обаче може да очаквате при неусвояването на чужд език? В повечето случаи за неуспешното приключване на курса е виновен самия обучаващ се.
Отстъпките, които Ви правят:
Отстъпките са обичайна търговска практика, която обикновено се прилага когато потребител закупи по-големи колчиества от даден артикул или когато стане редове клиент на търговския обект. Те също така са и много ефективен търговски трик, който много успешно привлича нови клиенти.
Когато Ви бъде предложена или направена отстъпка за студент или безработен, то запитайте се каква е причината за това действие от страна на търговеца. Също така се запитайте, дали тази отстъпка няма да се загуби заради по-високи транспортни разходи и пропиляно време в пътуване до школата или мястото на провеждане.
Отзивчивостта на отговарящия на обаждането:
Винаги когато се обаждате на някоя обява за курсове, имайте предвид, че човека срещу Вас може да осъществи контакт по всевъзможни начини. Има хора, които се държат рязко или дори грубо по телефона. Има такива, които са любезни и кратки, други пък, доста разточителни в отговорите си. Някои от тях стават досадни по телефона, а други разговори са доста поучителни. Имайте предвид, че първия разговор по телефона е една от предпоставките за избор на преподавател. В повечето случаи именно тогава правите първоначалното си впечатление за човека и това става фактор за крайната Ви оценка. За да получите достатъчно добра и полезна информация и вследствие на това да вземете правилно решение, то е добре да направите следното:
 • да бъдете сигурни, че говорите с точни човек;
 • да обясните много подробно за какво сте се обадили;
 • да сте сигурни, че разговаряте с човека, с когото трябва;
 • да попитате допълнително за условията;
 • да задавате всевъзможни допълнителни въпроси;
 • да набележите среща или да се разберете за осъществяване на допълнителен разговор;
 • да не задавате персонални или неудобни въпроси;
 • да не неясни коментари;
 • да не насърчавате други хора да се обаждат вместо Вас;
 • да не криткувате условията, които не Ви се струват изгодни;
 • да не договаряте условия по телефона;
 • да се държите добре с човека отсреща, може би точно той ще бъде Вашия преподавател.
Други съображения:
Причините, поради които можете да изучавате чужд език са много различни и разнообразни, например:
 • нужен Ви е в работата;
 • нужен Ви е, за да учите в чужбина;
 • нужен Ви е, за да работите в чужбина;
 • нужен Ви е, за да емигрирате;
 • нужен Ви е, за да ползвате компютър или Интернет;
 • нужен Ви е, за да четете книги или да гледате филми в оригиналния им формат;
 • нужен Ви е, за да участвате в конкурс;
 • нужен Ви е, за да придобиете по-богата обща култура;
 • нужен Ви е, за престиж;
 • нужен Ви е, за училище;
 • нужен Ви е, за да научите нещо ново;
 • нужен Ви е защото нов език е винаги полезен и необходим;
 • нужен Ви е защото кой ли вече не го говори;
 • нужен Ви е защото така и не сте го научили в училище;
 • нужен Ви е защото не сте успели да го усвоите достатъчно добре досега;
 • нужен Ви е защото не сте го научили докато сте били млади;
 • нужен Ви е, за да помагате на децата си в уроците;
 • нужен Ви е защото без него не можете да си намерите работа;
 • нужен Ви е защото сега е на мода.
Поради каквото и причина да сте решили да изучавате чужд език, то не забравяйте, че това е средство за комуникация, а не просто предмет на изучаване. В училище за добро представяне се пишат оценки и оттогава езика се приема като предмет, а не като средство за общуване и именно това е грешка на много хора.
Независимо дали сте учили или не чужд език, дали сте го научили добре или не чак толкова, то знайте, че езика е средство за международна комуникация и винаги ще Ви бъде от полза. Само езикът ще ни направи граждани на света!